A borsópörkölt egészséges, gyorsan elkészíthető, könnyű eledel, amely még télen is készíthető, hiszen fagyasztott borsót ekkor is találni a boltok polcain. (A konzerv sem teljesen elvetendő ötlet persze egyéb híján, de sokkal jobb friss vagy fagyasztott borsóval készíteni ezt az ételt, hiszen úgy lesz igazán kellemes íze!)
Mivel hús nem kerül bele, böjti ételnek is megállja a helyét, de vegetáriánusok is ehetik. Ráadásul vacsorára is jobb választás lehet, mint egy húsos étel, mert kevésbé terheli meg a gyomrot, így biztosan nem zavarja meg a nyugodt alvásunkat.
Hozzávalók:
50 dkg borsó
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 paradicsom apró kockákra vágva
1 paprika apró kockákra vágva
1,5 evőkanál füstölt pirospaprika
Egy teáskanál fokhagyma por
1 kis doboz tejföl
Kevés olaj (vagy zsír)
2 evőkanál búzafinomliszt
Fél teáskanál majoránna, ugyanennyi köménymag
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Az apróra vágott hagymát kevés olajon (vagy zsíron) megdinszteljük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát pirospaprikát, és éppen annyi vizet, hogy ellepje a zöldségeket.
- Ezután a többi fűszer és a só következik, majd fedő alatt főzzük puhára a borsót.
- Egy kis tálban keverjük csomómentesre a tejfölt és a lisztet, majd merőkanállal, hőkiegyenlítés céljából, helyezzünk ebbe a pörkölt levéből is. Keverjük el alaposan, majd húzzuk le ideiglenesen a tűzről a pörköltet, és folyamatos kavargatás mellett adjuk hozzá a habarást.
- Még egyszer melegítsük forrásig az egészet, s kevergetés mellett főzzük éppen addig, amíg besűrűsödik a pörkölt.
- Tálalhatjuk főtt rizzsel, nokedlivel, tarhonyával (vagy akár más tésztákkal is).