Szerencsére sok étel tartalmaz viszonylag sok E-vitamint, így változatos táplálkozás mellett nem igazán alakul ki hiány belőle szervezetünkben. Ha mégis szeretnénk olyan ételeket választani, amelyekben kiemelkedőbb mennyiségben van jelen az E-vitamin, az alábbi listát érdemes átböngészni.
1. Napraforgómag
A napraforgómag nemcsak finom rágcsa, vagy értékes eleme a sokmagvas péktermékeknek, müzliknek, de igazán sok – 100 grammonként 35,15 milligramm – E-vitamint is tartalmaz. Ha pedig ezzel nem is nyerte volna még el valaki elismerését, hát ugyancsak említenünk kell, hogy 100 grammjában 8,6 gramm élelmi rost és 20,7 gramm fehérje is található. Természetesen ezek az arányok az adott napraforgó fajtájától is függnek, de ha nem az olajnapraforgómagra gondolunk, hanem étkezésire, akkor javarészt mérvadónak tekinthetjük őket.
2. Mandula
A mandulában ugyancsak sok a fehérje és a rost (100 gramm 21 gramm fehérjét és 12-13 gramm élelmi rostot tartogat számunkra), ami mellett 25,6 milligramm E-vitaminnal is töltekezhet szervezetünk, ha e csemegéből 100 grammnyit elmajszolunk.
3. Földimogyoró
Száz grammnyi földimogyoróban akár 4,93 gramm E-vitamin is lehet, s emellett egy ekkora adagnyi mogyoró 24,5 gramm fehérjét, 8,4 gramm rostot, továbbá 634 milligramm káliumot tartalmaz.
4. Spenót
A számtalan más vitamin – például C-vitamin – mellett a spenótban viszonylag sok az E-vitamin is. S hogy mennyi is az annyi? 100 grammra nagyjából 2,03 milligramm E-vitamint számolhatunk.
5. Sütőtök
A téli időszak egy kedvelt csemegéje 100 grammjában 1,29 milligramm E-vitamint tartalmaz, de az A- és C-vitamin tartalma is említést érdemel.
6. Pisztráng
A növényi eledelek után pedig következzen egy ízletes hal, a pisztráng! E hazánkban is tenyésztett hal húsa 100 grammonként mintegy 2,15 gramm E-vitamint rejt magában. Másik kiváló tulajdonsága, hogy könnyen emészthető fehérjében és omega-3-zsírsavakban is bővelkedik.