hirdetés
Életmód

Otthoni kenyérrecept, pusztán négy összetevőből

Mostanában, ha nem is azért, mert esetleg a boltokban ne volna, de sokkal inkább azért, hogy az otthon töltött órákat könnyebben elüssék, többen próbálkoznak kenyérsütéssel.

Otthoni kenyérrecept, pusztán négy összetevőből

Természetesen többféle recept is található az interneten, kezdőknek és haladóknak egyaránt. Ez itt inkább azoknak ideális, akik vagy egy könnyen és csak pár hozzávalóból elkészíthető kenyeret szeretnének készíteni, vagy csak most kóstolnak bele e tevékenységbe, és inkább valami egyszerűbbel próbálkoznának elsőre.

Hozzávalók (két veknihez):

  • 4 csésze – 500 gramm – kenyérliszt
  • 7 gramm porélesztő, vagy 25 gramm friss élesztő
hirdetés
  • 1 evőkanál só
  • 320 ml kézmeleg víz

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és élesztőt, majd adjuk hozzá a vizet.
  1. Kezdjük dagasztani, s folytassuk is egészen addig, amíg a tészta könnyedén elválik a tál falától.
  1. Tegyük a tésztát egy tiszta, olajozott tálba, majd fedjük fóliával. Hagyjuk kelni nagyjából egy óráig egy melegebb helyen, ami alatt a tészta nagyjából a duplájára kell, hogy nőjön.
  1. Lisztezzük azt a felületet, ahol dolgozni fogunk a tésztával. A tésztát borítsuk a lisztezett felületre, majd vágjuk két részre, kétszer-háromszor csavarjuk meg mindkét kenyeret, aztán helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőformákba vagy tepsire.
  1. Takarjuk le konyharuhával a kenyereket, és hagyjuk őket még egyszer kelni, úgy 30 percig.
  1. Melegítsük elő a sütőt 240 Celsius-fokra.
  1. A sütő aljába tegyünk egy kisebb edényt vízzel megtöltve, hogy némi gőz keletkezzen majd.
  1. Süssük a kenyereket 15 percig úgy, hogy a gőzt biztosító edény bent van a sütőben.
  1. Ezután vegyük ki az edénykét, és vegyük vissza 230 fokra a sütő hőmérsékletét, majd süssük újabb 10-15 percig a kenyeret.
  1. Ha már szép aranybarnák a kenyerek, vegyük ki őket, és rácson hagyjuk lehűlni.
hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben | Érdekes

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2020