A ludaskása általában ma már rizzsel készül, de aki nem riad vissza a napjainkban talán kevéssé elterjedt, ám annál hagyományosabb alapanyagoktól, annak a gerslit (avagy árpagyöngyöt) is bátran ajánljuk. Az itt szereplő recept azonban rizzsel dolgozik, mivel a többség számára ez valószínűleg ismertebb alapanyag, így elkészítésében is gyakorlottabbak lehetnek.
Hozzávalók:
- Kettő darab libanyak és far-hát, négy szárny, ízlés szerinti mennyiségű (2-4 darab) zúza
- Öt darab sárgarépa
- Két nagyobb petrezselyemgyökér
- Egy darab zeller
- Egy nagy fej vöröshagyma
- Tíz dkg zöldborsó
- Egy kilogramm kerek szemű rizs
- 15 dkg libazsír
- Só, bors, illetve friss petrezselyemzöld ízlés szerint
Elkészítés:
- A húst, mintha csak húslevest készítenénk, feltesszük főni egy lábasban.
- Közben megpucoljuk és felaprítjuk a zöldséget a borsó kivételével, és nagyjából 20-30 perc elteltével hozzáadjuk az immár megpuhult húshoz.
- A libazsíron a hagymát, borsót és a petrezselymet dinsztelni kezdjük.
- Ha a hagyma már üvegesre párolódott, hozzáadjuk a rizst és a kétszeres mennyiségű húslevet, sózzuk, borsozzuk, valamint az aprólékot is hozzátesszük, és fedő alatt addig főzzük, amíg a rizs meg nem fő.
- A far-háton, szárnyakon és a nyakon lévő húst érdemes leszedegetni a csontról, és úgy hozzákeverni a rizshez a tálalást megelőzően.
(A borítókép forrása: pixabay.com / Harald Dona)