Az egyébként egereken végzett kutatás alapján úgy tűnik, hogy a keto diéta rövid időszakon át alkalmazva tényleg lehet pozitív hatással az egészségre a cukorbetegség és a gyulladások kockázatának csökkentésével – számol be róla a ScienceDaily.com.
A január huszadikán a Nature Metabolism nevű lapban publikált tanulmány szerint a keto diéta pozitív és negatív hatásai egyaránt az ügynevezett gamma-delta T-sejtek (a T-limfociták közé tartozó immunsejtek) működésével állnak összefüggésben, amelyek csökkentik a cukorbetegség és a gyulladások kockázatát.
A keto diéta rövid távon azért hatásos, mert „becsapható” vele a testünk – egy ideig legalábbis –, és amint a szervezet glükózszintje csökken a szénhidrátokban szegény étrend hatására, a szervezet úgy reagál, mintha éhezés következne be, vagyis a zsírokat kezdi elégetni a szénhidrátok helyett. Ezzel párhuzamosan a szervezetben ketontestek jelennek meg, amelyek alternatív energiaforrást biztosítanak, s e ketontestek megjelenésére reagálva a T-sejtek szerte a szervezetben „akcióba lépnek”.
Ezzel időlegesen csökken a gyulladások és a diabétesz kockázata és javul az anyagcsere nagyjából az első hét végére.
Amikor azonban a szervezet „ráébred”, hogy voltaképpen szó sincsen itt éhezésről, és „nem-éhező-módba” vált ismét, a bevitt zsírok lebontásával párhuzamosan ismét halmozódni kezd a testzsír (már, ha több kalória bevitele történik akár zsír formájában is, mint amennyi felélésre kerül), s az egereknél diabétesz és elhízás jelentkezik. A kutatók szerint az állatok elvesztették a jótékony gamma delta T-sejteket is a zsírtermelés következtében.
A kutatók szerint még hosszas, embereken is végzett kutatásokra lehet szükség ahhoz, hogy alaposabban átlássák a kérdést, azonban nem kizárt, hogy a ketogén diétát rövid ideig alkalmazva a jövőben akár javasolhatják is azoknak, akiknek nagy hajlamuk van például a cukorbetegség kialakulására.
Azt, hogy embereknél mennyi az az idő, amíg a keto étrend még pozitív, s nem pedig negatív hatással van a szervezetre, ugyancsak a további kutatások során deríthetik ki. A kutatók ugyanakkor úgy látják, az emberek egyébként is hajlamosak megelégelni egy idő után az egyoldalú étrendet, így aligha jelent majd problémát, hogy azt csak rövid ideig kell alkalmazni.