A kutatás során azt figyelték meg, hogy a diófélék napi rendszerességgel történő fogyasztása az egészséges idős emberek esetében csekély pozitív hatással volt csupán, ám a nagyobb kockázatú csoportba sorolható, például dohányzó vagy eleve alacsonyabb kognitív teljesítményt nyújtó felnőttek esetében már jelentős pozitív hatást fejtett ki a kognitív teljesítőképességre – írja a ScienceDaily.com.
A tanulmányban 640 kaliforniai és barcelonai idős ember egészségét és étkezési szokásait vizsgálták. A tesztcsoportban két éven át naponta ettek diót az emberek, míg a kontrollcsoport tagjai nem ettek nap mint nap diót.
A dióban omega-3 zsírsav és polifenolok is találhatóak, amelyek az oxidatív stressz és a gyulladásos folyamatok ellen is óvhatnak, márpedig e két folyamat felgyorsíthatja a kognitív hanyatlást is.
Az egyik kutató megfogalmazta, hogy noha viszonylag alacsony volt az eredményben tapasztalt eltérés, minél hosszabb időről van szó, annál jelentősebben voltak az eredmények.
Ugyanez a kutatócsoport egyébként megfigyelte azt is, hogy a dió fogyasztásának hatására csökkenhet a koleszterinszint, amivel együtt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is mérséklődik.