A tojásfehérje egyik legértékesebb összetevője maga a fehérje, ami éppenséggel a bőrfeszesítő hatást is kölcsönzi.
Emellett vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne, amelyek vélekedések szerint táplálhatják a bőrt, ezzel növelve annak egészségét és javítva általános megjelenését. Igaz, egyelőre vitatott, hogy mennyire képes a bőr magába engedni a tojásfehérjében található vitaminokat és ásványi anyagokat, hiszen e szervünk egyik, ha nem legfontosabb feladata éppen az, hogy elhatárolja a belsőbb szerveket a külvilágtól.
Természetesen fontos arról is szólni, hogy csak megbízható forrásból származó tojást érdemes használni, s azt is csak úgy, hogy elkerüljük például egy esetleges szalmonellafertőzés kockázatát. Emellett nagyon fontos az is, hogy a bőr kellő hidratáltságára is mindig ügyeljünk, hiszen – a túlzott napfény kerülése mellett – éppen a megfelelő hidratáltság az, amely képes lehet a bőr tényleges „fiatalságát” megőrizni.
A tojásfehérje-maszk elkészítése (2 db S méretű tojásból):
- Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. (Semmi különleges eljárásra nincs szükség: a sütikészítésnél bevált mozdulatsorral tökéletesen fog működni minden.) Most csak a fehérjére lesz szükség.
- Ha zsíros bőrre használnánk a tojásos maszkot, egy fél citrom levét, ha viszont túl száraz bőrre, akkor egy teáskanál mézet keverjünk el a tojásban. Nem kell nagyon alaposan, éppen elég annyira, hogy az összetevők jól elvegyüljenek.
- Használat előtt meleg vízzel érdemes óvatosan lemosni az arcot, majd megtörölni kissé.
- Kézzel vagy vattakoronggal vigyük az arcbőrre a tojásfehérjét, ügyelve arra, hogy a szemek közvetlen közelébe ne kerüljön belőle.
- Hagyjuk fent 10-15 percig, majd langyos vízzel mossuk le.
Általában azonnal feszesebbnek tűnik a bőr a tojásfehérje-maszk alkalmazása után, ám a hatás jobbára csak átmeneti, így a hasonló eredményért pár nap múlva újból lehet alkalmazni a pakolást.