Azoknak, akik számára eddig csalódást jelentett a mézeskalács elkészítése, egy recepttel adunk bátorítást arra, hogy ne adják fel, és próbálják megsütni azt az adag mézeskalácsot, aminek aztán majd az egész család csodájára jár! Ne feledjük; a mézeskalácsot nemcsak az íze miatt érdemes sütni, hanem azért is, mert tüneményes figurákat szaggathatunk a tésztából, amiket akár a gyerekekkel együtt is ki lehet dekorálni, ezzel fokozva az ünnepi hangulatot.
Hozzávalók:
- 800 gramm finomliszt
- 250 gramm vaj – szobahőmérsékleten, kockákra vágva
- 1 csésze barna cukor
- 2 nagyobb (M) tojás
- 1 csésze virágméz vagy akácméz
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 3 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- Kezdetnek keverjük össze a száraz összetevőket a liszt kivételével (tehát a cukrot, a sót és a fűszereket) egy tálban.
- Robotkép segítségével dolgozzuk egybe a száraz összetevőket a felkockázott vajjal és a mézzel.
- Egyenként adjuk hozzá a tojásokat is, s dolgozzuk el őket a tésztában.
- Végezetül adjuk hozzá a masszához a lisztet is, és dolgozzuk el benne alaposan.
- A tésztát érdemes egy órára a hűtőben pihentetni, mielőtt kinyújtanánk.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki vékony, kb. fél-egy centiméteres, egyenletes lappá a tésztát. Eközben a sütőt melegítsük 180 fokra!
- Szaggassuk ki a formákat a tésztából, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezve őket süssük kb. 10-14 percig a mézeskalács figuráinkat. (Ha még puha, ne tévesszen meg - pár perc hűlés után tökéletesre szilárdul! Azt is észben kell tartani, hogy a vékonyabb sütiknek elég lehet 9-10 perc, míg a vastagabbra hagyott mézeskalácsnál beleférhet akár negyed óra is. Összességében a sütemény aranybarnás színe utal még arra, hogy mikor készült el.)
Tipp - ha vékonyabbra van nyújtva a tészta, a sütemény ropogósabb lesz, ha picit vastagabbra, akkor pedig puhább.
Mivel ebből a receptből ideális esetben egy igen egyenes, szabályos tetejű sütemény sül majd ki, ezért nagyon is érdemes lehet például íróval díszíteni, de persze a színes cukormázak is szépen festenek a süteményen.
A mézeskalács író elkészítéséhez szükséged lesz egy M méretű tojás fehérjére, 200 gramm porcukorra, egy csipetke sóra, illetve pár csepp citromlére.
Robotgéppel kell a tojásfehérjét habbá verni, majd ebbe dolgozzuk bele – továbbra is a robotgéppel – a sót és a porcukrot úgy, hogy a cukor két részletben, némi pihentetés után kerüljön bele a habba. Végül pár csepp citromlevet is belekeverhetünk az íróba. Fontos viszont, hogy a tojást ebben az esetben nem hőkezeljük, így például a szalmonella-fertőzés veszélyével is számolni kell; amennyiben nem erre alkalmas tojást használunk, úgy különösen.
Élelmiszer-biztonsági szempontból ennél talán veszélytelenebb megoldás lehet egy egyszerűbb, fényes süteménymáz kikeverése, amit ételfestékkel is lehet akár színesíteni – bár egyértelműen kevésbé hagyományos dekorációról van szó, mint a hófehér író. Ehhez csupán 180 gramm porcukorra, fél teáskanál vanília kivonatra, egy teáskanál kukoricaszirupra, egy csipet sóra és 2-2,5 evőkanál vízre lesz szükségünk. (No meg persze esetlegesen azokra a plusz ételszínezékekre vagy netán aromákra, amelyeket saját igényünk szerint használnánk a mázhoz.)
A máz elkészítéséhez pusztán annyi a dolgunk, hogy minden hozzávalót összekeverjünk. Azt, hogy jó-e a sűrűsége, onnan lehet megtudni, hogy egy süteményre keveset kanalazunk vagy cseppentünk belőle. Ha azonnal szétfolyik a máz, akkor túl híg, ha viszont nem, vagy csak nagyon picit terül el rajta, akkor túl sűrű. Ezt porcukor, illetve a második esetben víz hozzáadásával orvosolhatjuk. Ha nem azonnal használjuk fel a mázat, egy-két napig hűtőben is tárolható, amennyiben frissentartó fóliával lezárjuk a tálat, amiben tartjuk.