Hozzávalók
A torta aljához
200 gramm oreo keksz
60 gramm olvasztott vaj
Az epres masszához
5 gramm zselatin
2 evőkanál citromlé
300 gramm eper
50 gramm cukor
2 evőkanál keményítő
A sajttorta-alaphoz
370 gramm krémsajt
80 gramm szitált porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
160 ml habtejszín (35 százalékos zsírtartalommal, vagy efelett)
Elkészítés:
Dolgozzuk össze robotgéppel a kekszeket mozsás állagúvá, majd egy tálban keverjük össze alaposan a vajjal. Egyengessük ezt egy 18 centiméteres kör alakú tortaforma aljára, majd tegyük fél órára a hűtőbe.
Az epres rész elkészítéséhez tegyük 5 percre a zselatint a citromlébe, közben pucoljuk és pürésítsük az epret. Helyezzük bele ebbe a zselatint is, majd alacsony hőfokon éppen csak addig melegítsük, amíg forrás-közeli hőt nem ér el. Ha a zselatint forraljuk, sajnos később nem fog megállni. A tűzről levett epres masszát hagyjuk hűlni egy kicsit.
A krémsajtot dolgozzuk el habosra egy mixerrel, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát is.
Továbbra is kevergetés mellett adjuk hozzá a krémsajthoz apránként az epres masszát.
Egy másik tálban verjük habbá a tejszínt, és óvatosan forgassuk egybe a krémsajttal. Töltsük mindezt a tortaformába, a kekszes réteg tetejére.
Hagyjuk hűtőben a süteményt egy éjszakára, majd tálalás előtt vegyük ki a formából, és friss eperszeletekkel díszíthetjük.
<iframe width="853" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/O8gY6WOG-7A" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>(A borítókép forrása: pixabay.com / Engin Akyurt)