hirdetés
Életmód

Melengető, vitamindús krémlevesek a hűvös időre

Talán nincs is semmi, ami jobban fel tudna melegíteni a hideg őszi, téli napokon, mint egy tányérka forrón gőzölgő krémleves. Lentebb pedig háromnak a receptje is olvasható!

Melengető, vitamindús krémlevesek a hűvös időre

Lencse krémleves

Hozzávalók:

  • Egy csésze vörös lencse
  • Két evőkanál olaj
hirdetés
  • Egy kisebb vöröshagyma felkockázva
  • Egy közepes méretű sárgarépa, ugyancsak felkockázva
  • Egy kaliforniai paprika felkockázva
  • Három gerezd fokhagyma megpucolva és apróra vágva
  • Egy közepes méretű petrezselyemgyökér felkockázva
  • Egy kis zellergyökér fele, felkockázva
  • Két zöldségleves-kocka
  • Négy csésze víz
  • Fél kiskanál köménymag
  • Fél kiskanál pirospaprika
  • Egy darab paradicsom felkockázva
  • Egy szál szárított csípős paprika
  • Egy babérlevél
  • Egy evőkanál morzsolt bazsalikom, vagy négy evőkanálnyi frissen összevágott bazsalikom
  • Bors és só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy lábast melegítsünk közepes láng felett, s ebben pároljuk meg a hagymát, a zellert, a fokhagymát, a petrezselyemgyökeret , a sárgarépát és a kaliforniai paprikát. Nagyjából öt perc elteltével adjuk hozzá a köménymagot, a paprikát, a paradicsomot, valamint a lencsét is, és kevergessük.
  1. Ezt követően a víz és a leveskockák is mehetnek bele, majd melegítsük az egészet forrásig.
  1. Csökkentsük a lángot alacsonyra, tegyük a levesbe a bazsalikomot, a csípős paprikát és a babérlevelet, majd fedő alatt főzzük addig a levest, amíg a lencse is megpuhul.
  1. A „zavaró” fűszereket, így a babérlevelet és a csípős paprikát kihalászhatjuk, azonban nem szükséges. Ezután botmixerrel vagy, ha erre alkalmas a készülék, turmixgéppel pürésítsük a levest, majd szűrjük le. Ezután már tálalhatjuk is, lehetőleg melegen!

Gombakrémleves

Hozzávalók:

  • Negyed csésze vaj
  • Egy kilogramm friss, szeletelt gomba
  • Egy csipet só
  • Egy kisebb vöröshagyma apróra kockázva
  • Másfél csésze finomliszt
  • Egy teáskanál szárított kakukkfű
  • Két gerezd fokhagyma
  • Négy csésze csirke alaplé
  • Egy csésze víz
  • Egy csésze főzőtejszín
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Olvasszuk fel a vajat egy nagy lábasban közepes láng felett, majd egy csipet sóval pároljuk meg ebben a vajban a gombákat. Mihelyst a gombák levet engednek, csökkentsük kicsire a lángot, s gyakori kevergetés mellett főzzük tovább a gombákat úgy tizenöt percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek a gombák, és a folyadék nagy része el nem párolog. Néhány szebb gombaszeletet érdemes félretenni a tálaláshoz.
  1. Adjuk hozzá a gombákhoz a hagymát, és főzzük addig, míg üvegszerűek nem lesznek a kis hagymakockák is.
  1. Ezután viszonylag gyorsan keverjük el a lisztet a gombával, és még két percig kevergetve főzzük őket együtt. Ezután kerülhet az ételbe a kakukkfű, a fokhagyma és a csirke alaplé. Nagyjából egy óráig alacsony lángon főzzük a levest.
  1. Pürésítsük az egészet, majd ízesítsük a levest sóval, borssal, és keverjük el benne a tejszínt. A félretett gombákat tálaláskor helyezzük a krémleves tetejére.

Alakbarát(abb) brokkoli krémleves

Hozzávalók:

  • 4,5 csésze csirke vagy zöldség alaplé
  • Egy közepes hagyma apróra kockázva
  • Egy sárgarépa felkockázva
  • Egy darab apróra vágott zellerszál
  • Egy gerezd, apróra vágott fokhagyma
  • Öt csésze karfiol (kisebb darabokra szétszedve)
  • Fél csésze tej
  • Három evőkanál zsírszegény tejföl
  • Só, bors ízlés szerint
  • Fél csésze cheddar sajt, reszelve

Elkészítés:

  1. Egy közepes lábasban hozzuk forrásba az alaplét, a hagymát, a sárgarépát és a zellert, majd lefedve immár alacsony lángon főzzük tovább öt percig.
  1. Ezt követően jöhet hozzá a brokkoli, a tej és a bors. Így főzzük tíz percig, vagy míg meg nem puhul a brokkoli és a répa is.
  1. Ha kész, adjuk a leveshez a tejföld, és pürésítsük az egészet.
  1. Ezután a már pürésített levest még igény szerint fűszerezhetjük, s a sajt hozzáadásával közepes lángon kevergessük addig, amíg egy homogén eledelt nem kapunk.
hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben | Érdekes

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2020