A kurkuma, vagyis „indiai sáfrány” gyökeréből készül a sokak által ismert, gyönyörű napsárga őrlemény, amellyel számos ételt és italt lehet fűszerezni. Többen gyógyhatásúként tartják számon a fűszernövényt, ami részben igaz is lehet egyes kutatások és megfigyelések alapján.
Mindenek előtt gyulladáscsökkentő és bőrfiatalító hatása miatt ismert a kurkuma, de emellett javíthatja az emésztést, fájdalomcsillapító hatással bírhat, segítheti a máj megfelelő működését, illetve egyes daganatos megbetegedések kockázatát is csökkentheti.
Ha pedig mindez nem volna elég, ásványi anyagokban is igen gazdag. Egyetlen teáskanálnyi kurkuma őrlemény a felnőttek számára ajánlott napi mangánbevitel 26, a napi vasbevitel 16, illetve a napi káliumbevitel 5 százalékát fedezheti.
Noha a túlzásba vitt fogyasztását továbbra sem javasolják (különösen a várandós nők esetében), érdemes lehet hetente vagy havonta párszor fogyasztani ebből a hazánkban még mindig nem különösen ismert fűszerből – már csak azért is, mert nagyon jellegzetes, kellemesen pikáns ízvilága van.
Ennek egyik módja lehet a kurkumás latte, amelyet mostanában – feltehetőleg a népszerűsége növelése érdekében és a kíváncsiság felkeltése céljából – a színe miatt „arany latténak” is neveznek. Mivel vízben nem oldódik jól a kurkuma, ezért sajnos számolni kell vele, hogy az italban megmaradnak a szemcsék a pohár vagy bögre alján, de végső soron is ez keveseket zavar különösebben.
Hozzávalók:
- 2 csésze tej vagy növényi tej
- Negyed teáskanál őrölt kurkuma
- Egy kis szelet friss gyömbér
- Egy csipet őrölt fahéj
- Egy-két teáskanál méz
Elkészítés:
Melegítsük fel egy kisebb lábasban vagy egy nagy pléhbögrében a gáz felett a tejet (vagy növényi tejet), és adjuk hozzá a fűszereket, majd melegítsük egészen addig az italt, amíg enyhén forrásnak nem indul.
Ekkor a gázról levéve adjuk hozzá és keverjük el a mézet is, majd hagyjuk „összeérni” az ízeket 4-5 percig.
Végül szűrjük le, s töltsük csészébe vagy bögrébe a kapott italt. A szűrőtől függően meglehet, hogy még maradnak az italban kurkumaszemcsék, de sűrű szűrővel akár ez is kiküszöbölhető.
Tipp:
Ha valami egészen különlegesre vágysz, két-három kocka fehér csokoládét is tehetsz az italba, miután levetted a gázról, így az állaga még selymesebb lesz, ami remek kontrasztot ad a kurkuma és gyömbér élénk ízvilágával. Ha pedig sűrűbb, testesebb ízeket részesítesz előnyben, a tej egy részét tejszínnel is helyettesítheted.
(A borítókép forrása: pixabay.com / flockine)