A sütőtökös ételek utánozhatatlanul gazdag és telt ízvilága, őszies, meleg színe, valamint puha, lágy textúrája nagyon népszerűvé teszi őket, arról nem is beszélve, hogy maga a sütőtök egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, egészséges eledel.
A pitén túl is van azonban mód a sütőtök felhasználására – erre kiváló példa ez a muffin, ami szinte pillanatok alatt elkészül, főleg, ha már van is otthon pürésített sütőtök! Egy forró kávéhoz kiváló napindító lehet ez a desszert egy hűvös, őszi reggelen...
Hozzávalók (Kb. 12 muffinhoz)
- 2 tojás
- 1,5 csésze pürésített sült sütőtök
- 1 csésze liszt
- Negyed csésze olaj
- 1-1,5 csésze cukor
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- Fél teáskanál szerecsendió
- Egy csomag vaníliáscukor vagy egy teáskanál vanília-kivonat
- Fél-háromnegyed csésze apróra tört dió, mogyoró, esetleg egy kevés apróra tört csokoládé
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, illetve további előkészületként vajazzunk ki, vagy béleljünk sütőpapírral egy muffinsütő-formát. Ha még nincs kéznél, előzőleg süssünk meg a sütőben egy adag sütőtököt, majd botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsük a belsejét.
- Egy nagyobbacska tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és a fűszereket, majd egy másik tálban a két tojást és a cukrot. Ez utóbbihoz adjuk hozzá a sütőtök-pürét, az olajat és a vaníliás cukrot vagy a kivonatot. A két tál tartalmát ezután keverjük össze.
- A végén keverjük bele a tésztába a diót, mogyorót, illetve ha kedvünk tartja, egy kevés apróra tört csokoládét is.
- A tésztát osszuk szét a muffinformákba, majd süssük őket 30-35 percig. Akkor jó a muffin, ha a tésztába szúrt tűt ki tudjuk húzni anélkül, hogy bármi ragadna rá.
- Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni egy sütőrácson.