Különösebb tapasztalat nélkül is meg lehet próbálkozni a gyümölcskenyér elkészítésével, és a siker szinte garantált. Ha kedvet kaptál ennek a süteménynek az elkészítéséhez, alább egy egyszerű receptet mutatunk, ami viszont hagyományosan jó, ha már pár nappal a karácsony előtt készülni kezd.
Hozzávalók:
- 175 gramm kockákra vágott vaj
- 210 gramm barnacukor
hirdetés
- 400 gramm vegyes aszalt gyümölcs (kb. 2,5 csészényi, gyümölcsöktől függően)
- 100 gramm kandírozott meggy
- 100 gramm aszalt vörösáfonya
- Egy narancs leve és reszelt héja (természetesen bio narancsé, hogy ehető legyen a héja is)
- Egy citrom reszelt héja
- 120 ml meggylikőr
- Fél csésze nagyobb szeműre darált mandula
- 3 nagy tojás
- 200 gramm finomliszt
- Fél teáskanál sütőpor
- Egy teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- Egy teáskanál őrölt fahéj
- Negyed teáskanál szegfűbors
Elkészítés:
- Egy nagyobb lábasban kis lángon hagyjuk forrni 10 percig a vajat, cukrot, aszalt és kandírozott gyümölcsöket, valamint a narancs- és citromhéjat, a narancslevet és négy evőkanál meggylikőrt.
- Vegyük le a lábost, és hagyjuk fél órát hűlni.
- Melegítsük elő a sütőt 150 Celsius-fokra, valamint béleljünk sütőpapírral egy 23 centiméteres sütőformát.
- A mandulát keverjük a gyümölcsös masszába, majd keverjük el benne a tojásokat is, azután pedig adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a fűszereket. Ajánlatos azonban kerülni a tészta túlkeverését, mivel akkor „gumisabb” állagúvá válhat a sütemény.
- Töltsük a tésztát a formába, majd süssük háromnegyed óráig, s 140 fokon további egy-másfél óráig. Ha túl gyorsan barnul a sütemény teteje, fedjük alufóliával.
- Ha megsült a sütemény, vegyük ki, s még azon melegében szúrjunk bele 10-12 lyukat egy fogpiszkálóval.
- Egyenletesen oszlassunk el 4 evőkanál meggylikőrt a sütemény tetején, majd a sütőformában hagyjuk kihűlni a gyümölcskenyeret.
- Csomagoljuk két réteg sütőpapírba, és egy szoros, jól zárható dobozban (pl. kekszesdoboz) hagyjuk szobahőmérsékleten.
- Ha a hagyományos brit módszerrel szeretnénk élni, akkor hetente 1-2 evőkanál meggylikőrrel lehet „táplálni” a süteményt, ám ilyen estben rendkívül fontos a megfelelő tárolás is. Máskülönben már az elkészítés utáni napon fogyaszthatjuk is a süteményt.
hirdetés
hirdetés
További híreink
hirdetés
hirdetés