A hókiflinek sok-sok változata ismert: van, aki gesztenyével tölti, míg mások dióval, mogyoróval, sőt, akár lekvárral gazdagítják ezt a karácsonyi klasszikust. Akadnak azonban olyanok is, akik egyenesen a sütemény tésztájába keverik a diót, ami különösen akkor lehet nagyon praktikus, ha „utolsó pillanatos” vendégváróként készítjük, hiszen így nem kell a kiflik töltögetésére plusz időt fordítani, s az eredmény mégis egy érdekes, izgalmas sütemény lesz.
Hozzávalók:
- 1-1,5 csésze darált dió
- 1 csésze szoba-hőmérsékletű, sózatlan vaj (fontos, hogy lehetőleg ne margarint használjunk, ugyanis vajjal ízletesebb és omlósabb lesz)
- 2/3 csésze cukor
- 2,5 csésze finomliszt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- A díszítéshez porcukor
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és béleljünk két tepsit sütőpapírral.
- Egy robotgéppel dolgozzuk el habosra a vajat, majd adjuk hozzá a vaníliát és fokozatosan a darált diót, s később a cukrot is.
- Ezt követően fél csészénként fokozatosan keverjük el a lisztet is a vajas masszával, alacsony fokozaton működtetve a robotgépet és olykor manuálisan is megmozgatva a tésztát.
- Fedjük le valamivel a felületet, ahol dolgozni szeretnénk, lehetőleg olyan anyagot használjunk, amelyről könnyen le tudjuk venni majd a kifliket. Először egy kanállal szaggassunk a tésztából azonos nagyságú golyókat, majd sodorjuk ezeket hengeres formájúvá a tenyerünk között, de úgy, hogy a két szélén vékonyodjon el picit a tészta.
- Ezután kellő helyet hagyva egymás mellett tegyük C-alakba hajtva a kis kifliket a tepsire, majd süssük őket 16-18 percig, közben egy alkalommal megfordítva a tepsiket, hogy minden kiflit ugyanolyan jól érjen a hő.
- Az elkészült kiflicskéket hagyjuk pár percig hűlni, majd ha egészen kihűltek, szórjuk őket gazdagon porcukorral.