Sütőtökpite ízesítésű gumicukrok, kávék, teák, muffinok, sőt, akár vagdalt húsok is megjelennek olykor az őszi időszakban az amerikai boltok polcain. A szezonális furcsaságok mellett persze vannak olyan ételek és italok is, amelyeknek kifejezetten jól áll a sütőtökpite-ízesítés. Ilyen a sokak által kedvelt pumpkin spice latte is, amely lényegében otthon is pillanatok alatt elkészíthető.
A hűvösebb reggeleken mindennél jobban tud esni, amint a forró kávé mellé kellemesen tejes, enyhén fűszeres ízvilágot kapunk, s aki nem is nagy rajongója az ősznek, valószínűleg a kezeit melengető, illatos lattét szorongatva ő is boldogsággal éli át ennek az évszaknak a hangulatát.
Hozzávalók:
Két csésze tej (legalább 2 százalékos, de jó, ha több)
Két evőkanál sütőtökpüré
2-3 evőkanál cukor (lehet barna- vagy nádcukor is)
Egy teáskanál vanília kivonat vagy 1,5-2 teáskanál bourbun vaníliás cukor
Fél teáskanál sütőtökpite fűszerkeverék a kávéba, plusz egy kevés a tálaláskor a díszítéshez
Fél csésze frissen lefőzött, forró espresso kávé
Tejszínhab a kész kávé tetejére
Elkészítés:
Egy kisebb lábasban melegítsük fel (de ne forraljuk) a sütőtökpürét, tejet és cukrot, majd vegyük le a tűzről a lábast, és a tejhez keverjük hozzá a vaníliát, a fűszereket és a frissen lefőzött kávét.
Töltsük ki két csészébe vagy lattés pohárba a kávét, majd a tetejét tejszínhabbal és némi fűszerkeverékkel, esetleg édes sziruppal díszítsük.