hirdetés
Életmód

Fűszeres, gyömbéres mézeskalács, ami dekorációnak és csemegének is kiváló

A mézeskalács kiváló csemege, no és persze dekorációnak sem utolsó, a karácsony közeledtével pedig érdemes lehet találni egy olyan receptet, ami beválik, hogy így az ünnepi asztalra már biztosan tökéletes mézeskalácsok kerüljenek.

Fűszeres, gyömbéres mézeskalács, ami dekorációnak és csemegének is kiváló

A mézeskalács illata, csinosítgatása, megjelenése, no és persze jellegzetes ízvilága szervesen hozzátartozik a téli ünnepekhez, így aztán aligha maradhat ki ez a nagyszerű csemege a karácsonyi receptgyűjteményekből. Alább bemutatunk egy olyan mézeskalács-receptet, amelynek a kevésbé gyakorlott szakácsok is nekiláthatnak, s a siker számukra is szinte garantált lesz.

Hozzávalók (kb. 30 mézeskalács figurához):

  • 2,5 csésze liszt
  • Fél csésze sötétbarna cukor
hirdetés
  • Fél teáskanál só
  • Fél teáskanál fahéj
  • Egy teáskanál őrölt gyömbér
  • Negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 110 gramm vaj
  • Negyed csésze mézes
  • Egy közepes méretű tojás
  • Egy teáskanál vaníliakivonat

A díszítéshez:

  • Egy csésze porcukor
  • Egy-két evőkanál tej
  • Fél teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a vajat és a cukrot, míg krémes állagot kapunk, majd adjuk hozzá a mézet és a vaníliakivonatot is. Az így kapott masszába keverjük bele alaposan a tojást is.
  1. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a fűszereket, valamint a szódabikarbónát.
  1. Ezután keverjük össze a két tál tartalmát, és dolgozzuk egybe őket, amíg homogén állagú tésztalabdacsot kapunk. Ezt fedjük fóliával, és tegyük fél órára a hűtőbe.
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Béleljünk két tepsit sütőpapírral.
  1. Nyújtsuk ki a tésztát nagyjából 2-3 milliméter vastagságúra. Aki ropogósan szereti, annak érdemes a 2, aki puhábban, annak a 3 centiméteres vastagságot választania. A kinyújtott tésztából szaggassunk formákat, a megmaradó tésztát pedig gyúrjuk újra, és tegyünk vele hasonlóképpen, mint az eredeti tésztalabdaccsal.
  1. Ha készen vannak a formák, helyezzük őket a tepsikre, némi helyet hagyva közöttük.
  1. Süssük a mézeskalács figurákat 7-10 percig, majd két percre tegyük őket egy rácsra, ahol lehűlhetnek.
  1. Ezután dekorálhatjuk őket a cukros masszával, amelyet egészen egyszerűen az alapanyagok összekeverésével készíthetünk el.
hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben | Érdekes

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2020