Az alább ismertetett forró csokiba egy kis vörös bor is kerül, ami különleges finomsággá varázsolja a kedvelt téli italt – persze, ez a recept a felnőtteknek, s nem a gyerekeknek szól…
Az ízén túl az is e recept mellett szól, hogy pár perc alatt el lehet készíteni, és a hozzá szükséges alapanyagok is megtalálhatóak egy átlagos háztartásban, kivéve talán éppen a bort, de azt is szinte bárhol be lehet szerezni.
Hozzávalók két közepes, esetleg egy nagyobb adag italhoz:
- Negyed csésze „jó minőségű” vörösbor;
- Három evőkanál cukrozatlan, sötét kakaópor;
- Négy evőkanál kristálycukor;
- Egy csésze tej;
- Egy csipet só;
- Egy rúd fahéj (elhagyható);
- Egy kiskanál keményítő, ha valaki sűrűn szereti.
Elkészítés:
- Ha csökkenteni szeretnénk a bor alkoholtartalmát, alacsony lángon melegítsük forrásig.
- Ha nem, akkor első lépésként egy tálban keverjük össze a kakaóport, a cukrot és a sót, igény esetén a keményítőt, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál tejet, és keverjük el alaposan.
- Ezután tegyük hozzá a tej maradék részét, valamint a fahéjrudat, keverjük el még egyszer, adjuk hozzá a bort, melegítsük forrásig időnként kevergetve. Ha keményítő is van benne, akkor várjunk, amíg picit besűrűsödik.
- Ha pár percet hűlt, még melegen fogyaszthatjuk is!