A kutatás alapját képező kérdés igen egyszerű: vajon a friss, érett paradicsomok ízét miként változtatja meg, ha 7 Celsius-fokos hőmérsékleten, hűtőszekrényben, vagy éppenséggel megközelítőleg 20 Celsius-fokos szobahőmérsékleten tárolják?
A kutatók egy úgynevezett „szenzoros csoport” segítségével elemezték a paradicsom ízének változását - derül ki a ScienceDaily.com cikkéből.
Ez egy olyan csoportot jelent, amelynek tagjai között tapasztalt és képzett ízértékelők voltak, akik érzékszerveiket használva a termékek ízét, illatát és hasonló tulajdonságait mérik fel. A szakértői csoport a paradicsomokat egyebek mellett édességük, savasságuk és zamatosságuk alapján értékelte.
Ami a kutatás érdekessége, hogy – a teljes, a leszedés utáni időszakot tekintve – nem mutatkozott eltérés a paradicsomok ízébenfüggetlenül attól, hogy hűtőben vagy szobahőmérsékleten tárolták őket előzőleg.
A szakértők értékelése alapján elmondható, hogy a paradicsom fajtája a meghatározó az íz és zamat tekintetében, vagyis ahhoz, hogy még ízletesebb paradicsomokat nyújthassanak a fogyasztóknak, nem a tároláson kell változtatni, hanem új fajtákat kell nemesíteni.
Ugyanakkor megjegyezték azt is, hogy minél kevesebb ideig tárolják a paradicsomokat, annál jobb az ízük és a zamatuk.
Mindezek fényében tehát az tűnik logikusnak, hogy aki igazán finom paradicsomot akar enni, annak érdemes lehet például egy piacon, helyi termelőtől beszereznie azt (hiszen ő valószínűleg igazán frissen kínálja a terméket), és természetesen az sem árt, ha mindenki tisztában van azzal, melyik az ő leginkább kedvelt paradicsom-fajtája, s azt keresi a boltokban, piacokon is, ha teheti.