Az őszibarackban az az érdekes, hogy különösebben nagy mennyiségben nem tartalmaz egyetlen ásványi anyagot sem, miközben azonban kiegyensúlyozott „mixe” található meg e gyümölcsben a C-vitaminnak, káliumnak és vasnak, ráadásul még a rosttartalma is magas.
A MedicalNewsToday portál cikke szerint az őszibarack rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a bőr egészségéhez és szépségéhez, mivel a benne található C-vitamin erős antioxidáns, s egyúttal fontos szerepet játszik a kollagén termelődésében. Mint felidézik, egy 2015-ös tanulmányban megfigyelték, hogy az étrend C-vitaminnal történő kiegészítése legalább a bőr megjelenésének egy aspektusán javított, ide értve a ráncok csökkenését, a bőr rugalmasságát, vagy éppen a bőr egészséges színét is.
Emellett a napi rostbevitel biztosításában is fontos lehet az őszibarack szerepe, hiszen egy csésze őszibarack közel 2,52 gramm rostot tartalmaz. A napi ajánlott rostbevitel egyébként a nők számára 22,4-28, a férfiak számára pedig 30,8-33,6 gramm. A megfelelő rostbevitel azért is fontos, mert egyebek mellett a 2-es típusú diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát csökkentheti.
Ideális lehet az őszibarack arra is, hogy némi kálium-utánpótlást vegyünk magunkhoz általa. Egy csésze barackban nagyjából 319 milligramm kálium van, ami a napi ajánlott bevitel 6,8 százaléka. Noha sok más táplálékban található nagyobb arányban kálium, azért az őszibarack sem egészen hanyagolható e kérdésben.
Mindezek tetejében – ugyancsak egy csészényi – őszibarackban 0,42 milligramm vas is található, ami az egy felnőtt számára ajánlott napi bevitelnek nagyjából a 2,3 százaléka.