M. Yanina Pepino, az Illinoisi Egyetem professzora, egyúttal a Nutrients nevű lapban megjelent tanulmány szerzője éppen ezt a témát járta most alaposabban is körül kollégáival. Munkájuk során azt vizsgálták, hogy a normál és túl magas testsúlyú emberek anyagcseréjére a cukor, illetve az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek eltérő hatással voltak-e – derül ki a ScienceDaily.com cikkéből.
Ehhez huszonegy embert, köztük tíz normál testsúlyút és tizenegy elhízottat kértek fel önkéntesnek, akik glükóz-tolerancia teszten estek át, miután glükózt vagy szuklarózt fogyasztottak.
A kutatásban részt vett személyek egyikének sem volt diabétesze, és egyikük sem fogyasztott rendszeresen mesterséges édesítőszereket.
Első körben azt követően nézték meg a glükóztolerancia-szintjüket, hogy csak desztillált vizet ittak, majd egy héttel később 48 gramm szuklarózt fogyasztottak. Egy másik alkalommal a szuklarózzal édesített italt öt másodpercig tartották a szájukban, de végül nem nyelték le, vagyis csak megízlelték az édes ízt. Negyedik ízben 75 gramm glükózt tettek az italukba, s úgy ismételték meg az előbbi folyamatot.
A résztvevőktől számos alkalommal mintát vettek az italok elfogyasztása előtt és után, hogy alapos képet nyerjenek arról, miként reagál a testük a glükózra, emellett mérték a vérben a szukralóz, az inzulin a C-peptid és a glükóz szintjét is.
A normál testsúlyú embereknél a szuklaróz hatására az inzulinszint az első órában némileg csökkent, majd az inzulinérzékenységük az első órán belül 50 százalék körüli mértékben növekedett. Az elhízott embereknél éppen ellenkező folyamatot lehetett megfigyelni: náluk sokkal inkább megugrott az inzulinszint, mint amikor desztillált vizet ittak, vagy csak megkóstolták az édesítőszert.
A kutatók úgy vélik, hogy mivel a normál testsúlyú csoportnál a puszta kóstolás és az édesítőszer lenyelése hasonló, az elhízottaknál ellenben ennyire eltérő hatást váltott ki, arról lehet szó, hogy a lenyelés után fejthet ki ez utóbbi csoportnál bizonyos hatásokat a szuklaróz.
Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy kizárólag a szuklaróz esetében áll fenn ez a hatás, más édesítőszereknél pedig nem. Mindenesetre érdekesnek tartják, hogy eredmények szerint mindkét csoportnál az édesítőszerek puszta ízlelése is hatással volt az anyagcserére, ezen belül is a glükóztoleranciára.
Noha figyelmeztetnek rá, hogy további kutatásra lehet szükség a témában, egyúttal megfogalmazták, hogy véleményük szerint jó volna figyelni arra, hogy önmagában az édes íz is hatással lehet a szénhidrátok feldolgozására.