A tanulmány vezető szerzője, Jean-Philippe Drouin-Chartier szerint az elmúlt időszakban újabb tudományos munkák nyomán ismét felélénkült a vita azt illetően, hogy vajon van-e kockázata a rendszeres tojásfogyasztásnak, meglátásuk szerint azonban az ő tanulmányuk meggyőző bizonyíték arra, hogy nincs összefüggés a mértékletes tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között.
A tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázata közötti esetleges összefüggés már rég óta vita tárgyát képezi a tudományos világban, és csak az elmúlt tizenkét hónapban három, egymástól egészen más eredményre jutott tanulmány jelent meg a témában – olvasható a ScienceDaily cikkében.
Az új tanulmány egy korábban 1999-ben kiadott átfogó elemzés „frissítése”, amelyben akkor ugyancsak az nyert megállapítást, hogy a tojásfogyasztástól, ha az mértékletesen történik, nem növekszik meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Az újabb kutatás során összesen 173 563 nőtől és 90 214 férfitól származó adatokat vizsgáltak a kutatók, akik két NHS-felmérés, illetve egy későbbi, az ő egészségüket nyomon követő felmérés során szolgáltatták azokat. Az emberek, akiktől az adatok származtak, a kutatás kezdetekor nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben, rákos megbetegedésben és 2-es típusú cukorbetegségben sem, s akár 32 éven át követhették őket nyomon a kutatók.
Emellett huszonnyolc korábbi tanulmány eredményeit is elemezték a kutatók, amelyek során összesen 1,7 millió embertől nyertek adatot.
A tanulmány szerint az NHS-felmérésben részt vevőknél, s az amerikai és európai populációban végzett kutatások résztvevőinél a mértékletes tojásfogyasztás nem állt semmilyen összefüggésben a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával, ugyanakkor némi – nem kifejezetten erős – bizonyíték arra utalt, hogy a mértékletes tojásfogyasztás az ázsiai populációkban még csökkenthette is az ilyen betegségek kialakulását. Jóllehet, ennek adott esetben az ottani táplálkozási szokások lehetnek az okai.