hirdetés
Életmód

A diófélék és magvak rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegség miatti halálozás kockázatát

Akár tizenhét százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek következtében bekövetkező halálesetek kockázatát már a diófélék és magvak heti kétszeri fogyasztása is – derült ki egy a Kardiológiai Világkongresszuson ismertetett kutatás során.

A diófélék és magvak rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegség miatti halálozás kockázatát

A tanulmány vezető szerzője, s egyúttal az iráni Iszfaháni Kardiológiai Kutatóközpont munkatársa, Dr. Noushin Mohammadifard elmondta, hogy a magvak kiváló forrásai a telítetlen zsírsavaknak, miközben csupán csekély mennyiségű telített zsírsav található bennük. A kutató kiemelte azt is, hogy ezekben az élelmiszerekben fehérje, ásványi anyagok, vitaminok, rostok és polifenolok is bőséggel találhatóak, amelyek ugyancsak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészséges működéséhez.

„Európai és amerikai kutatások már felfedték a diófélék kardiovaszkuláris egészséget védő hatását, ám jelenleg kevés a bizonyíték a kelet-mediterrán régióból”

– fogalmazott a szakértő.

A kutatás során egyébként összesen 5431 iráni felnőttet vizsgáltak, akik életkora legalább harmincöt év volt, s akiknek korábban nem volt szív- és érrendszeri betegsége. A vizsgált személyek például diót, pisztáciát, mandulát, törökmogyorót és magvakat ettek egy 2001-es kérdőív adatai szerint. A felmérés során a vizsgált személyek családjában is nyomon követték a különböző szív- és érrendszeri betegségek esetleges jelenlétét.

hirdetés

Az emberek állapotát több éven át követték nyomon, s ez idő alatt 751 szív- és érrendszert érintő komolyabb betegséget jegyeztek fel, ebből 157 volt stroke, 594 pedig koronária betegség. 179 esetben történt ilyen betegségek miatti halálozás, míg összesen 458 (bármilyen okból bekövetkezett) halálesetet jegyeztek fel.

A kutatás során megfigyelték, hogy a magvak fogyasztása 17 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek következtében történő halálozás kockázatát, s ez az összefüggés még az esetleges torzító tényezők – így az életkor, a nem, a fizikai aktivitás, az iskolázottság szintje és a dohányzás – kizárása után is fennállt.

Dr. Noushin Mohammadifard felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a dióféléket legjobb nyersen fogyasztani, hiszen így még biztosan nem oxidálódnak a bennük lévő értékes telítetlen zsírsavak.

(ScienceDaily)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben | Érdekes

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2020