Az Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói azt vizsgálták, hogy egy évtized leforgása alatt milyen összefüggéseket mutat a kávéfogyasztás és az emberek kognitív hanyatlásának mértéke – derül ki a ScienceDaily.com cikkéből.
Dr, Samantha Gardener, a kutatás vezetője azt mondta, hogy az eredmények összefüggést mutattak a kávéfogyasztás és az Alzheimer-kór számos fontos markere között. Így például megfigyelték, hogy a kutatás elején memóriazavarokkal még nem küzdő és több kávét fogyasztó személyek esetében alacsonyabb volt az enyhe kognitív hanyatlás kockázata is, ami az Alzheimer-kórt gyakran megelőzi. Emellett maga az Alzheimer-kór is ritkábban alakult ki ezeknél a személyeknél.
A kávéfogyasztás különösen a végrehajtó funkciók esetén fejthetett ki pozitív hatást, amilyen a tervezés, a figyelem, illetve az önfegyelem is. Aki több kávét fogyasztott, annál az agyban jellemzően kevesebb volt az Alzheimer-kór kialakulása szempontjából jelentős amiloid fehérje is.
Noha az összefüggés alátámasztására további kutatások szükségesek, a rendszeres – de persze nem túlzásba vitt – kávéfogyasztás pozitív hatásait feltételezik a kutatás szerzői, akik szerint egyszerű módja lehet a keserű ital rendszeres kortyolása annak, hogy az idősödő embereknél késleltessék az Alzheimer-kór kialakulását.
Egyelőre nem egészen ismert a mechanizmus, amely a kávé pozitív hatása mögött megbújhat, azonban korábbi kutatások szerint feltehetőleg nem kizárólag a koffein járul hozzá az agyműködés egészségének megőrzésében a kávé összetevői közül, hanem más vegyületek is.
Az újabb tanulmányt a Frontiers of Ageing Neuroscience nevű lapban publikálták.
(A borítókép forrása: pixabay.com / dorofeevajana)