Hozzávalók a tésztához:
- 300 gramm (2,5 csésze) finomliszt
- Egy evőkanál cukor
- Fél teáskanál só
hirdetés
- 230 gramm felkockázott vaj
- 120 ml jéghideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 900 gramm friss, átmosott fekete szeder
- 50 gramm cukor
- Három evőkanál keményítő
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot és sót, majd morzsoljuk össze a vajjal. Adjuk hozzá a hideg vizet, és dolgozzuk tésztává, esetleg ha túl száraz, még egy kevés vízzel kiegészíthetjük. A tésztát osszuk két egyforma részre, majd formázzuk gombócokká, és tegyük a hűtőbe egy órára.
- A töltelék elkészítéséhez keverjük össze a szedret, keményítőt és cukrot, majd tegyük félre a felhasználásig.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki először az egyik adag tésztát, majd helyezzük azt a piteforma aljára. Kanalazzuk rá a tölteléket, majd nyújtsuk ki a másik adag tésztát is, és helyezzük azt a tetejére. Nyomkodjuk össze a két adag tészta széleit, majd villával szúrjunk néhány lyukat a tetejére, vagy késsel vágjunk csíkokat a tésztára.
- Előmelegített 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a pitét háromnegyed-egy óra alatt.
(A borítókép forrása: pixabay.com / la-fontaine)
hirdetés
hirdetés
További híreink
hirdetés
hirdetés