Hozzávalók (6 db mini panettone esetén)
Egyharmad csésze meleg tej
Fél teáskanál cukor
Kettő és egynegyed teáskanál élesztőpor
Két csésze, kb. 260 gramm kenyérliszt
Egy teáskanál só
Egy fél citrom frissen reszelt héja
Egy narancs frissen reszelt héja
Másfél teáskanál vanília kivonat
Egy tojás + 1 tojássárgája
2 evőkanál méz
75 gramm vaj (szoba-hőmérsékletű, kockákra vágott)
100 gramm csokicsepp vagy apróra tört csoki
Egy tojás némi tejjel elkeverve a sütemény tetejére
Elkészítés:
- A cukrot és a meleg tejet keverjük össze, majd adjuk hozzá a porélesztőt, és várjuk meg, amíg felfut.
- A további hozzávalókat (a kenéshez szükséges tojás, a csoki és a vaj kivételével) tegyük egy robotkép tálkájába, majd keverjük el, s kb. 10 percig dagasszuk a tésztát a gép segítségével.
- Apránként adjuk hozzá a vajat, mindig elkeverve az újabb adagok után. Ha minden vaj belekerült, újabb 10 percig dagasszuk a tésztát, majd tegyük át egy kivajazott tálba, és fedjük le fóliával. Tegyük kellemesen meleg, de nem forró helyre, ahol nagyjából a kétszeresére kell kelnie.
- Kenjük le vékonyan olajjal a felületet, ahol dolgozni fogunk, de ne lisztezzünk, hiszen azzal újabb adag liszt kerülhetne a tésztába.
- A tésztából óvatosan nyújtsunk egy négyzet alapú formát, majd a tetejére szórjunk egységesen csokicseppeket.
- Óvatosan gyúrjuk össze a tésztát, majd válasszuk szét hat egyenlő részre, gyúrjuk kis labdacsokká, és tegyük őket sütőformába vagy helyezzük tepsire.
- Egyelőre fedjük le ismét a süteményeket fóliával, majd ha ismét keltek, kenjük meg a tetejüket a tojással. Idő közben a sütőt melegítsük 175 fokra.
- Süssük a süteményeket kb. 25 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.