Az Egyesült Államokban továbbra is egyre jellemzőbb probléma a túlsúly és az elhízás, az Illinois-i Technológiai Intézet szerint pedig jelentős pozitív hatása lehet az éhség kezelésére és az anyagcsere javítására az étkezési szokásokban meghozott egyszerű változásoknak – írja ScienceDaily.com.
Az új – a Nutrients nevű lapban megjelent – tanulmány az avokádók fiziológiai hatásait vizsgálta az éhségérzet, a teltségérzet, valamint a étkezéssel való megelégedettség tekintetében egy hatórás időintervallumban.
A kutatás során harmincegy túlsúlyos, illetve elhízott embert figyeltek randomizált klinikai tesztek alkalmazásával. Mint kiderült, nemcsak az éhségérzetet és az étkezéssel való megelégedettséget illetően vannak pozitív hatásai az avokádónak, de a kutatók vélekedése szerint azáltal, hogy a napi étrendbe több egészséges zsiradékot és rostot visznek be általa az emberek, bizonyos betegségek, így például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is csökken.
A kutatás során megfigyelték azt is, hogy az avokádó fiziológiai hatásaiban nagy szerepe volt egy bizonyos PYY nevezetű hormonnak is.