A tanulmány azokat tekintette egészséges életmódot folytató embereknek, akik rendszeresen végeztek testmozgást, csak alkalmanként fogyasztottak némi alkoholt, nem dohányoztak, egészséges testsúllyal rendelkeztek, és ideálisan táplálkoztak – derül ki a BBC cikkéből.
Összesen több mint két évtizeden át követték az eredetileg kiválasztott 111 ezer ember egészségével és életmódjával kapcsolatos fejleményeket.
Dr. Frank Hu, a bostoni Harvard School of Public Health kutatója elmondta, hogy meglátása szerint a kutatás „pozitív üzenetet közvetít a nyilvánosság számára”. Kiemelte, nemcsak tovább élhetnek, de jobb éveik is lehetnek azoknak, akik egészségesen élnek.
A kutatás során ötvenéves korukban az emberektől azt kérdezték, hogy életvitelükre jellemző-e az alább sorolt öt kritérium közül legalább négy, vagy sem:
- Soha nem dohányzott;
- Egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követett;
- Naponta végez fél óra közepes vagy magas intenzitású testmozgást;
- Testtömeg-indexe (BMI) 18,5 és 24,9 közé esik;
- Ha nő, naponta egy kis pohárka bornál, ha férfi, akkor naponta 470 milliliter sörnél nem fogyaszt több alkoholt.
A nők a tanulmány szerint átlagosan újabb harmincnégy évig éltek rákos betegségektől, szív- és érrendszeri betegségektől és 2-es típusú diabétesztől mentesen, amennyiben a fentiek közül négy állítás igaz volt rájuk, ami, mint kiderült, több mint 10 év plusz egészséges évet jelentett esetükben a kevésbé egészségesen élő társaikhoz képest.
A férfiak ellenben újabb 31 „egészségesen töltött” életévre számíthattak, ha életmódjukra legalább négy kritérium igaz volt, ami hét évvel haladta meg az egészségtelenebbül élő csoporthoz képest.
A legrosszabb kilátásokkal az elhízott (BMI 30 felett) nők és férfiak, valamint a napi 15 szál cigarettánál többet elszívó férfiak bírtak, akik a legkevesebb egészségesen töltött életévre számíthattak.
Emellett ugyancsak említésre érdemes, hogy még amennyiben a fent említett betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, rák) érintették is az egyébként egészségesen élő embereket, e csoport tagjainak nagyobb volt az esélyük arra, hogy túléljék ezeket a betegségeket.