hirdetés
Sport

Elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor

Első magyarként érte el az Antarktisz partjától a Déli-sarkot Rakonczay Gábor, aki a kimerítő, összesen 917 kilométeres utat 44 nap és 4 óra alatt teljesítette magyar idő szerint hétfő délután 5 órára.

Elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor

Az extrém sportoló egy 94 kilogrammos szánt is húzott maga után, miközben sílécen teljesítette a 950 kilométer körüli valós megtett távot, és a fagyási sérülései sem akadályozták meg őt abban, hogy végső soron sikerrel zárja az elképesztő utat – derül ki a Nemzeti Sport beszámolójából.

A lap szerint az extrém sportolót fizikailag próbára tette az a 200 kilométeres szakasz, amelyet mély hóban tettek meg, s Rakonczay Gábor egyúttal kiemelte a környezet kopárságát, ingerszegény mivoltát is, amire ugyan számított, de nem ilyen szinten. Mindemellett volt olyan eset is, amikor csak a síléce előtti egy métert látta a fehérségben, míg máskor folyamatos jeges ellenszéllel küzdött meg.

Újabb nehézséget jelentett a szélsőséges időjárás, hiszen már az expedíció elején is -12 fok körüli hőmérséklet volt jellemző, amely azonban a sarkponthoz közeledve jobbára -20 fok alá, és gyakorta akár -30 fok köré csökkent. A már említett erős szembeszél hatására a hőérzet ennél is alacsonyabb, -40 fok körüli volt.

Hogy milyen embert próbáló is volt a táv teljesítése, talán jól mutatja az is, hogy dacára a napi 7000 kalóriás energiabevitelnek, Rakonczay testsúlya tíz százalékát elégette.

hirdetés

A sportoló egy négyfős csapat részeként teljesítette a távot, amelyből legtöbbet ő haladt az élen, s „törte az utat” társai előtt úgy, hogy a közös felszerelések többségét is ő vitte.

„Kettős érzés kavarog bennem: mintha a bensőm egy része mindig is tudta volna, hogy sikerül, és csak csendben mosolyogna. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy ez egyszerűen elképesztő, s emiatt hatalmas örömöt és hálát érzek”

– emlékezett vissza Rakonczay Gábor azokra a pillanatokra, amikor már látta körvonalazódni maga előtt a végső célpontját. Hozzátette; a sikernek örül, azért pedig, hogy mindezt átélhette, hálás.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben | Érdekes

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2020