Miközben nő az Európai Unió hústermelése, a fogyasztásban már nem figyelhető meg ilyen tendencia, ezért egyre több eladásra váró áru keletkezik piacon, ami a nemzetközi kereslet növekedésével együtt eddig nem tapasztalt magasságokba lendíti az uniós húsexportot – számol be róla az Agrárszektor.hu az EB friss rövid távú előrejelzése alapján.
Az elemzők szerint várhatóan 2020-ig nem változik az uniós állampolgárok most jellemző, évi fejenkénti 70 kilogrammos húsfogyasztása, miközben azonban a marháról és a sertésről a baromfi felé tolódik el a hangsúly.
A sertéshús esetében így 2020-ig 600 grammal csökkenhet a fejenkénti húsfogyasztás az EU-ban, ami részben a húskészítményekbe is átszivárgó magas sertésátvételi árak számlájára írható. 2020-ra így éves szintem 32 kilogrammos fejenkénti sertéshúsfogyasztás valószínűsíthető.
Idén 4,83 millió tonna húst exportálhatnak a külpiacokra az uniós tagállamok (az Egyesült Királysággal együtt), és jövőre az 5 millió tonnás határt is meghaladhatja az export mértéke, ami újabb rekordot jelent.
Hasonlóan emelkedést várnak az élőállat-szállításban, itt 321 tonnás szintre szökhet az export mértéke.