A jelenlegi helyzetben fontos az odafigyelés a termelői piacokon is, amivel kapcsolatosan Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az InfoStart.hu-nak összeszedett néhány fontos tanácsot is.
A szakember szerint magyar sajátosság, hogy szeretünk mindent jó közelről megvizsgálni, adott esetben megtapogatni, megszagolni, mielőtt vásárolnánk, azonban járvány idején ez tilos.
Pleva György kitért arra is, hogy csak egészséges, minden tünettől mentes emberek árusíthatnak élelmiszert, a termékek védelmét pedig ugyanúgy biztosítani kell, mint máshol – vagyis azokat adott esetben le kell fedni, vagy légterelő plexiket kell kihelyezni.
Ilyen helyzetben az árusító asztalokat egymástól távolabb kell elhelyezni, köztük helyet kell kihagyni, valamint kerülendő a vásárlók zsúfolt elhelyezkedése is. A csarnokokban emellett megfelelő szellőztetést kell biztosítani.
Ideális esetben egyszer használatos kesztyűket kellene kihelyezni, valamint kézfertőtlenítési lehetőséget is biztosítani kellene, lehetőleg érintés nélkül működő adagolókkal.
Azt, hogy érvényesülnek-e a megfelelő elővigyázatossági lépések, az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kormányszervek és a piacfelügyelők ellenőrzik, ugyanakkor a vásárlóknak is érdekük, hogy biztonságban vásároljanak.