Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint jelentős importnyomás jelentkezett a magyar sertéshús-piacon, miután a sertéspestis németországi megjelenése okán Kína bezárta kapuit a német sertéshús előtt – derül ki az InfoStart.hu cikkéből.
Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy Németország az Európai Unió egyik legnagyobb sertéshús-előállító országa és exportőre volt korábban, ám ezúttal az általuk előállított mennyiség beszorult az uniós piacra, ami a zavar okozója.
„A helyzet néhány hét alatt 30 centes élőállat-árcsökkenést okozott itthon is”
– fogalmazott Éder Tamás, aki szerint olyan túlkínálat alakult ki, amely nyomja a piacot. Mégpedig azért, mert alacsony élősertésárak alakultak ki, nyomukban kisvártatva a fogyasztói árak csökkenésével.
A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke úgy véli, nagy a nyomás a magyar kereskedőkön, hiszen az európai partnerek próbálják elhelyezni a beszorult, többletként megjelent húst az itthoni piacon is. Emiatt a kereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is arra kérik, hogy magyar sertéshúst vásároljanak.
Éder Tamás eddigi tapasztalatai szerint általánosságban megfogadták a kérésüket a kiskereskedők, s nem borították rá az olcsó importot a hazai piacra, sajnos azonban a nyomás fokozódásával együtt megeshet, hogy végső soron erre is sor kerül majd.
A decemberi időszak a hússzövetség elnöke szerint egyébként kiemeltnek számít, hiszen megnő a sertéshús-forgalom, ugyanakkor továbbra is remélik, hogy elsősorban magyar húst értesítenek majd a kiskereskedők, s a vásárlók is ezt részesítik majd előnyben.