A szakemberek szerint nem csupán pár százalékos emelkedésről, hanem ennél nagyobb mértékű áremelésről lehet szó – írja a Népszava.
A tavalyi évhez képest idén átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek.
A termékcsoportól éves szinten a kereskedők 7-8 ezer tonnát forgalmaznak, melynek közel egyharmadát veszik a fogyasztók a húsvéti ünnepekre.
A tavalyi 13 milliárd forint közeli árbevétel helyett idén akár 15 milliárd forintra is számíthat az ágazat az áremelkedések miatt.
A füstölt hústermékek egyébként jelentős részben az élősertés árak alakulása nyomán drágulnak, azt pedig a takarmányárak befolyásolják nagyban, melyek március elejéig 50 százalékkal emelkedtek a tavalyi évben jellemző árakhoz képest.
Emellett az önköltséget emelte a gyengébb forint és a járvány miatt bevezetett intézkedések – például a védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítőszerek, egyéb felszerelések beszerzése – is valamilyen mértékben.