Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke a Magyar Mezőgazdaságnak arról beszélt, hogy a termelési költség mintegy kétharmadát a takarmány teszi ki, amely 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett.
Ez a növekedés véleménye szerint idővel a kiskereskedelemre, majd végső soron a fogyasztói árakra is átterhelődik.
Csorbai Attila megjegyezte: a termelőknek a költségnövekedést muszáj beépítenie az árakba, hiszen nekik is fenn kell maradniuk.
Nehéz folyamatról van azonban szó, amely nem megy hirtelen, lévén, a kiskereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is fel kell készíteni.
Egyúttal kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány átrendezte a munkaerőpiacot, s egyes szektorokból a munkaerő jelentős kiáramlása volt megfigyelhető. Ez ugyan más szektorokban jelent meg, de az állattenyésztésen nem segített.