Feng Lei, az egyetem egy docense azt mondta, hogy eredmények elsőként szolgálnak bizonyítékkal arról, hogy a tea rendszeres fogyasztása pozitívan járul hozzá az agyszerkezet állapotához, ami alapján valószínűsíthető, hogy a tea fogyasztásának védő hatása van a korral együtt járó kognitív hanyatlás ellen – írja a ScienceDaily.com.
Korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a teafogyasztás kedvezően hat az emberi egészségre, és számos pozitív hatása közt említhető a hangulat javítása, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése is. Egy 2017-ben Feng Lei és társai publikálta kutatás során pedig azt figyelték meg, hogy a napi rendszerességű teafogyasztás mintegy 50 százalékkal csökkenheti az idősebb emberek esetében a kognitív hanyatlás kockázatát. A kutatók ez utóbbi felfedezésük nyomán tovább elemezték a tea közvetlen, az agyi hálózatokra gyakorolt hatásait.
A kutatócsoport harminchat olyan felnőttet választott a kísérlethez, akik legalább hatvan évesek voltak, aztán egészségükről, életmódjukról és pszichológiai jóllétükről gyűjtöttek adatot. Az önkéntesek neuropszichológiai teszteken és MRI-vizsgálaton is részt vetten a 2015 és 2018 között zajlott kutatás során.
A résztvevők kognitív teljesítményének és a képalkotó vizsgálat eredményeinek alapján a kutatócsoport azt fedte fel, hogy akik zöld, oolong, illetve fekete teát fogyasztottak legalább heti négy alkalommal nagyjából huszonöt éven át, azok esetében az agyi területek hatékonyabban kötődtek egymáshoz.
Feng Lei a közlekedés példáján próbálta szemléltetni a jelenséget: a különböző agyi területek lennének így a célpontok, míg a kapcsolatok közöttük az utak. Amikor az útrendszer jobban szervezett, az autók könnyebben és kevesebb erőforrás felhasználásával közlekedhetnek a különböző célpontok között.
„Hasonlóképpen, amikor az agy régiói jobban kötődnek egymáshoz, az információfeldolgozás nagyobb hatékonysággal hajtható végre”
– fogalmazott a professzor.
A kutató hozzátette azt is, hogy már korábbi munkáik során is megfigyelték, hogy a teafogyasztók kedvezőbb kognitív működést mutattak, mint akik nem ittak teát. Kiemelte, hogy jelenlegi eredményeik szerint a pozitív hatások a megnövekedett agyi rendezettségnek, illetve a régiók közötti kapcsolatok zavarának elhárításának köszönhetőek.