hirdetés
Külföld

Új-Zéland betiltaná a dohányzást

Természetesen nem egycsapásra, de az elkövetkező generációk esetében már tiltott volna ezen káros szokás űzése.

Új-Zéland betiltaná a dohányzást

Azok, akik 2008 után születtek, nem vásárolhatnak már soha cigarettát Új-Zéland területén egy új, várhatóan jövő évben bevezetésre kerülő törvény értelmében – írja a BBC.

Dr. Ayesha Verall egészségügyi miniszter azt mondta, szeretnék biztosra venni, hogy a fiatalok már rá sem szoknak a dohányzásra. A tervezett szigorítást csütörtökön jelentette be az új-zélandi egészségügyi minisztérium a dohányzásellenes intézkedések részeként.

Az orvosok és más egészségügyi szakemberek üdvözölték az egész világon egyedülálló reformokat, amelyek részeként egyébként nemcsak a dohánytermékekhez való hozzáférést korlátozzák, de a cigaretták nikotinszintjét is mérséklik.

Új-Zéland határozott célja, hogy 2025-ig 5 százalékra csökkentse az országban a dohányzás arányát, s később teljes egészében fel is számolja ezt a tevékenységet. Jelenleg a felnőtt lakosság közel 13 százaléka dohányzik, de egy évtizede még 18 százalék körüli volt ez az arány.

hirdetés

Leginkább a betegségekkel és korai halálozással egyébként is nagyobb arányban érintett őslakos maori közösségekben mindennapos továbbra is a dohánytermékek használata, ahol 31 százalék dohányzik.

Az új-zélandi kormány egyébként további lépéseket is tervez, így például korlátozza, hogy hol lehet vásárolni dohánytermékeket – melyek így lekerülnek a szupermarketek és kisboltok polcairól is. A mostani 8 ezerről összesen 500-ra csökken azon üzletek száma, ahol ezeket a termékeket árusítani lehet majd.

Az e-cigarettákat ugyan nem érintik a szigorú korlátozások, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ezekhez használt folyadékok is káros, rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak. Mégis, 2017-ben úgy látták, hogy az e-cigik végső soron segíthetnek leszokni a „hagyományos” cigarettákról, ezért jóval enyhébb megítélés alá esnek.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben | Érdekes

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2020